Wat bevalt beter: thuis of (poli)klinisch?

Terug naar het overzicht

De plaats van de bevalling – thuis of in het ziekenhuis- speelt een belangrijke rol in hoe vrouwen hun bevalling ervaren. De keuze voor de plaats van bevallen wordt mede beïnvloed door voorkeuren, opvattingen en denkbeelden van vrouwen ten aanzien van de bevalling.

Looptijd: 1 september 2006 – 1 september 2014
Financiering: Profileringsfonds Academisch Ziekenhuis Maastricht, Zuyd Hogeschool

Over het onderzoek

Om optimale, cliëntgerichte zorg te leveren is het essentieel om inzicht te hebben in de voorkeuren en keuzes van vrouwen. Het doel van dit onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de motieven, voorkeuren, verwachtingen en ervaringen van vrouwen ten aanzien van de plaats van de bevalling (thuis of in het ziekenhuis) en de relatie met perinatale en maternale uitkomsten. Het onderzoek richtte zich op gezonde vrouwen, met een normaal verlopende zwangerschap en bevallend van hun eerste kind.

Opbrengst & Impact

Uit de resultaten blijkt dat niet alleen de setting waarin vrouwen uiteindelijk bevallen van invloed is op de uitkomst. Ook de voorkeuren en verwachtingen van vrouwen zelf spelen een belangrijke rol. De gekozen plaats van de bevalling weerspiegelt een combinatie van persoonlijke karakteristieken, opvattingen, voorkeuren, verwachtingen en sociale factoren. Goede geboortezorg betekent dat een vrouw wordt aangemoedigd om haar ideeën en opvattingen over zwangerschap en bevalling te verkennen, zodat zij in staat is een plaats voor de bevalling te kiezen die het beste bij haar past.

Publicaties

Nieuws

  • Interview met onderzoeker Tamar van Haaren over de Nederlandse thuisbevalling en het onderzoek
  • NPO radio1 verschijning onderzoeker Tamar van Haaren in het programma 'het Lekenpraatje' over de Nederlandse thuisbevalling