Het effect van het twin2twin programma

Terug naar het overzicht

Empowerment van verloskundigen in Sierra Leone, Marokko en Nederland

Twinning tussen organisaties in de gezondheidszorg wordt wereldwijd regelmatig ingezet om zorg te verbeteren. De International Confederation of Midwives (ICM) promoot twinning met behulp van de twin2twin als een aanpak die verloskundigen versterkt in het geven van respectvolle en veilige (geboorte)zorg.

Looptijd: december 2014 - december 2018
Financiering: KNOV, Midwives4Mothers, Stichting Bijzondere Voorzieningen Moederschapszorg, Zuyd Hogeschool

Over het onderzoek

Hoewel de twin2twin methode regelmatig wordt ingezet om verloskundigen te versterken in het verbeteren van respectvolle en veilige geboortezorg is er weinig onderbouwing voor de effectiviteit van deze aanpak. Onderzoek is nodig om inzicht te krijgen in hoe en wanneer deze methode succesvol toegepast kan worden.

Opbrengst & Impact

Dit onderzoek draagt bij aan het in kaart brengen van de effecten van innovatieve projecten die gebruik maakten van de twin2twin methode met betrekking tot samenwerking ter versterking van de geboortezorg wereldwijd.

Een concept analyse gaf meer inzicht in de definitie van twinning en een Delphi-studie bracht de kritische succesfactoren in kaart. Voor een dieper verkenning van twinning lag de focus op twee verloskundige twinning projecten tussen Sierra Leone en Nederland en tussen Marokko en Nederland, die werden onderzocht met verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Publicaties

Nieuws

  • 09 oktober 2020: succesvolle verdediging van het proefschrift door Franka Cadee