Academie Verloskunde Maastricht

Inauguratie bijzonder hoogleraar Marianne Nieuwenhuijze

Marianne Nieuwenhuijze wordt op 14 oktober geïnaugureerd tot bijzonder hoogleraar Midwifery/Fysiologische Verloskunde bij Universiteit Maastricht. Daarnaast blijft ze lector Midwifery bij de Academie Verloskunde van Zuyd Hogeschool.

Het onderzoek van Nieuwenhuijze richt zich op ondersteuning van professionals in de geboortezorg. Alles is gericht op een gezond verloop van zwangerschap en geboorte. “Midwifery is de Engelse term voor de zorg die door verloskundigen wordt gegeven. Het betekent ‘bij de vrouw staan’. Een belangrijke missie in mijn onderzoeksopdracht is de verloskundige als professional toe te rusten voor de ontwikkelingen in de verloskunde”, vertelt Nieuwenhuijze. Verloskundigen hebben daarbij niet alleen oog voor de medische kant van bevallen. Ook het welbevinden en de sociale omgeving van a.s. ouders spelen een grote rol omdat dit een grote invloed heeft op de gezondheid en de zwangerschap. Nieuwenhuijze onderzoekt daarom hoe vrouwen zelf een duidelijke stem en meer regie kunnen krijgen.

Inauguratie online
De inauguratie begint om 16.30 uur in de Aula van Universiteit Maastricht. Belangstellenden kunnen de inauguratie hier online volgen.