Selectie | Veelgestelde Vragen

Numerus fixus

Wat is een numerus fixus opleiding?

Een numerus fixus opleiding, ook wel fixus opleiding genoemd, is een opleiding waarvoor de onderwijsinstelling een beperkte capaciteit heeft ingesteld. Er is dus een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Het aanmeldproces ziet er daarom anders uit dan bij opleidingen zonder numerus fixus. Door middel van selectie en het toekennen van rangnummers wordt bepaald wie een plaats aangeboden krijgt voor de opleiding.

Belangrijk is dat je je uiterlijk 15 januari via Studielink aanmeldt voor een opleiding met numerus fixus. Om in te loggen in Studielink en je inschrijfverzoek in te dienen, heb je DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer 5 werkdagen. Zorg er daarom voor dat je op tijd een geldige DigiD hebt, zodat je tijdig je inschrijfverzoek kunt indienen.

De geldigheidsduur van de toelating tot de opleiding is beperkt tot een jaar in het geval de studie wordt onderbroken (door middel van tussentijdse uitschrijving). Dit betekent dat een kandidaat bij tussentijdse uitschrijving tijdens het eerste jaar de selectie opnieuw dient te doorlopen indien zij de opleiding wenst te herstarten. 

Aanmelden en afmelden

Hoe kan ik zien hoeveel verbruikte selectiepogingen ik heb?

In Studielink kun je zien hoeveel geregistreerde, verbruikte selectiepogingen jij hebt gedaan. Wanneer je na 15 januari een actief verzoek tot inschrijving hebt voor een numerus fixus opleiding, wordt dit als een selectiepoging geteld en ook als zodanig geregistreerd.

Ik heb me aangemeld voor een numerus fixus opleiding en heb meegedaan aan de selectie, maar ik ben gezakt voor mijn eindexamen. Wat nu?

Mocht je hebben deelgenomen aan de selectie van een opleiding maar onverhoopt niet slagen voor je eindexamen, dan vragen wij je om je aanmelding in Studielink zo spoedig mogelijk te annuleren. Hierdoor komt jouw plek beschikbaar voor een volgende student.

Ik ben gezakt voor mijn eindexamen, telt mijn selectiepoging wel mee?

Het aantal selectiepogingen is van belang omdat je aan een opleiding met numerus fixus maar maximaal drie keer mag deelnemen aan de selectie. Ben je gezakt en is er wel een selectiepoging geregistreerd dat jaar? Dan kom je in aanmerking voor correctie. Meld je in dat geval zo spoedig mogelijk af via Studielink. Aan Bureau Inschrijving (bureauinschrijving@zuyd.nl) kun je vragen je deelname aan de selectie ongedaan te maken. Stuur dan je verzoek tot correctie selectiedeelnames naar Bureau Inschrijving via bureauinschrijving@zuyd.nl. We laten je per mail weten of het verzoek tot correctie wordt goedgekeurd of dat we meer informatie van je nodig hebben.

Volgend jaar zul je weer opnieuw moeten mee doen aan de selectie. Je moet je altijd uiterlijk op 15 januari aanmelden via Studielink . 

Het aantal selectiepogingen in Studielink klopt niet, wat moet ik doen?

Ben je van mening dat het overzicht in Studielink niet juist is, neem dan zo snel mogelijk contact op met Bureau Inschrijving via bureauinschrijving@zuyd.nl. We laten je per mail weten of het verzoek tot correctie wordt goedgekeurd of afgewezen.

Ik heb een andere vraag. Met wie kan ik contact opnemen?

Je kunt contact opnemen met de AVM via de selectiecommisie (florien.gootzen@zuyd.nl (administratief) of via anne.vandenheuvel@zuyd.nl / lotte.wigman@zuyd.nl (inhoudelijk).