Academie Verloskunde Maastricht

Beroepsmogelijkheden

Voor de afgestudeerde verloskundige zijn er diverse beroepsmogelijkheden.

Zelfstandig

Het overgrote deel van de verloskundigen in Nederland werkt zelfstandig. Dit kan in een eigen praktijk, maar ook bijvoorbeeld door te gaan waarnemen of in loondienst te gaan werken bij een bestaande praktijk of bij een gezondheidscentrum. Veel afgestudeerde studenten kiezen eerst voor deze vorm, zodat ze nog wat rond kunnen kijken in verschillende praktijken om zich daarna te binden aan één praktijk.

Dienstverband

Als verloskundige kun je gaan werken in een ziekenhuis. Samen met de gynaecoloog wordt verloskundige zorg verleend aan zwangere vrouwen die vanwege een medische indicatie in het ziekenhuis. In sommige ziekenhuizen werken verloskundigen alleen op de verloskamers, in andere ziekenhuizen voeren zij ook het spreekuur voor zwangere vrouwen. In het ziekenhuis zijn ook mogelijkheden om door te groeien naar een leidinggevende functie, zoals unithoofd.

Verder studeren

Andere werkmogelijkheden zijn er als onderzoeker (bij een wetenschappelijk instituut), als docent (bij één van de opleidingen Verloskunde of bij de opleiding tot kraamverzorgende), als echografiste (in een ziekenhuis of in een echocentrum) of als beleidsmedewerker (bij de beroepsgroep). Deze functies vragen meestal wel enige jaren werkervaring als verloskundige en een aanvullende opleiding. Scholing hiervoor is bijvoorbeeld de European Master In Midwifery Science. Dit betreft een wetenschappelijke vervolgopleiding na de hbo-bachelor Verloskunde.

Buitenland

Ten slotte kunnen afgestudeerde verloskundigen in het buitenland gaan werken. Het diploma wordt erkend binnen de Europese Unie, maar werken in ontwikkelingslanden behoort ook tot de mogelijkheden. Organisaties als VSO (Voluntary Service Overseas) en Memisa vragen regelmatig verloskundigen voor projecten in het buitenland.