Academie Verloskunde Maastricht

Verlaging collegegeld eerstejaars: wat betekent dit voor je?

Met ingang van het nieuwe studiejaar 2018/2019 wordt het collegegeld verlaagd. Voor wie geldt dat precies? En wat betekent dit voor jou?

Eerstejaars studenten die met ingang van het studiejaar 2018/2019 gaan studeren betalen voor het eerste studiejaar de helft van het collegegeld. Studenten die vanaf 2018/2019 een lerarenopleiding gaan volgen betalen twee studiejaren de helft van het collegegeld. Het kabinet wil namelijk dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. Voor studenten die al vóór het studiejaar 2018/2019 ingeschreven zijn geldt de verlaging van het collegegeld niet.

Er zijn drie opties. Check hieronder wat voor jou van toepassing is.

Begin jij komend studiejaar aan een opleiding?
Start je in 2018/2019 voor het eerst aan een associate degree of bachelor op een hogeschool of universiteit? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het wettelijk collegegeld. Dit geldt ook als jouw opleiding een ander tarief hanteert (bijvoorbeeld hotelschool, university college of deeltijd).

Begin jij komend jaar aan een lerarenopleiding?
Ga je naar de Pabo of een andere tweedegraads docentopleiding van Zuyd? Dan betaal je de eerste twee studiejaren de helft van het collegegeld.

Voor wie wordt het collegegeld niet verlaagd?
Voor studenten die vóór het studiejaar 2018/2019 ingeschreven zijn (geweest) aan een hogeschool of universiteit. Voor studenten die een niet-bekostigde opleiding volgen of aan het experiment vraagfinanciering meedoen. Ook wordt het collegegeld niet verlaagd voor studenten die instellingscollegegeld betalen.

Wil je weten wat voor jou precies geldt? Gebruik dan de collegegeldapplicatie om de hoogte van jouw collegegeld te bepalen. 

Meer informatie nodig of specifieke vragen?

Heb jij nog specifieke vragen over de collegegeldverlaging? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid over de collegegeldverlaging in het hoger onderwijs.