Academie Verloskunde Maastricht

Promotie bij de AVM: The Place To Be

Welke voorkeuren, motivaties en verwachtingen hebben vrouwen bij de keuze voor de plaats van de bevalling. Deze vraag staat centraal in het proefschrift van Tamar van Haaren, docent bij de Academie Verloskunde Maastricht.

Zwangere vrouwen hebben in Nederland de keuze tussen een thuis- of ziekenhuisbevalling. Om goede cliëntgerichte zorg te leveren, is het essentieel om inzicht te hebben in de voorkeuren van vrouwen rondom te plaats van de bevalling. In deze studie is onderzocht welke karakteristieken, voorkeuren, verwachtingen en denkbeelden een rol spelen bij de keuze voor de plaats van de bevalling.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 600 zwangere vrouwen met een voorkeur voor een thuis- of een ziekenhuisbevalling. Uit het onderzoek komt naar voren dat de keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling een weerspiegeling is van persoonlijke eigenschappen, opvattingen, voorkeuren, verwachtingen en sociale factoren. De belangrijkste reden om voor een bepaalde plaats te kiezen was veiligheid. Hierbij beschreven vrouwen met een voorkeur voor een thuisbevalling het als zich veilig willen voelen en vrouwen met een voorkeur voor een ziekenhuisbevalling als veilig willen zijn. Vrouwen met een voorkeur voor een thuisbevalling bleken daarnaast minder medische indicaties en medische ingrepen te krijgen tijdens de zwangerschap en bevalling. De voorkeur voor een plaats van de bevalling bleek echter niet sterk gepolariseerd te zijn tussen thuis of ziekenhuis, maar werd meer gezien als een continuüm met voor- en nadelen van beide locaties.

Over het algemeen zien Nederlandse vrouwen de bevalling nog steeds als een normaal, fysiologisch proces en hechten ze belang aan de mogelijkheid om zelf een keuze te kunnen maken voor de plaats van de bevalling. Vrouwen moeten aangemoedigd worden om hun eigen voorkeuren en keuzes te onderzoeken. Aangemoedigd door een verloskundige die hen voorziet van de juiste informatie en hun keuzes respecteert, zullen vrouwen een plaats kiezen die het beste bij hen past met de grootste kans op een positieve bevallingservaring.

Op 18 mei a.s. om 12.00 uur verdedigt Tamar haar proefschrift, getiteld The Place To Be: Women's birth place preferences in the Netherlands, aan de Universiteit Maastricht.