MIO Intervisie Prenatale screening (PNS)

Start datum
13-12-2024
Tijd
09:00 - 11:30
Kosten
€ 160
Coach/ counselor
60%
Beroepsbeoefenaar
20%
Innovator
20%

Het counselingsgesprek om aanstaande ouders te helpen met de keuze voor prenatale screening (PNS) zet vaak niet alleen ouders, maar ook de verloskundige voor een dilemma. Hoe ga je het gesprek aan over waarden? Hoe ga je om met de diversiteit in waarden van de zwangere en haar partner? Hoe ga je om met je eigen waarden ten aanzien van PNS? Hoe ga je als verloskundige om met de voortgaande technologische ontwikkelingen op dit gebied?
Veel vragen, waar geen kant-en-klare antwoorden op te geven zijn. Tijdens deze MIO wordt geprobeerd, door middel van ethische reflectie op een zelf ingebrachte casus, inzichten te vinden die helpen bij dit soort vragen zodat jij als verloskundige een weg kan vinden in het ‘PNS dilemma’.

Beschrijving

Tijdens deze MIO bijeenkomst wordt gewerkt met de methode Ethische reflectie, welke is gebaseerd op het Utrechts stappenplan voor een moreel beraad. Een of twee vraagstukken uit de groep worden geconcretiseerd en geanalyseerd. Juist de vragen vanuit de groep helpen je anders te kijken naar een situatie waar je zelf niet uitkomt. Je wordt uitgenodigd om vanuit het perspectief van alle betrokkenen naar deze situatie te kijken, waarmee verdiepende inzichten ontstaan die meer helderheid in het vraagstuk brengen.

Doelstellingen

Na de cursus:

  • ben jij je bewust van de rol die waarden spelen voor diverse betrokkenen in de beroepstaak counselingsgesprek PNS.
  • heb jij meer vat op dilemma’s die zich bij het counselingsgesprek kunnen voordoen.
  • ervaar je de meerwaarde van de systematische reflectie met beroepsgenoten op een ethisch vraagstuk ten aanzien van counseling PNS.

Opbouw

De MIO-bijeenkomst vindt online plaats via teams en duurt 2.5 uur.

Om optimale interactie te bereiken werken we met groepen van max. 8 deelnemers.

Voorbereiding bestaat het uitwerken van een casus waarin de verloskundige een dilemma ervaarde met betrekking tot counseling bij PNS.

Voor wie?

Eerstelijns en klinisch verloskundigen die counselen voor PNS.

Wil je de cursus op jouw locatie laten plaatsvinden? Stuur dan een e-mail naar lllverloskunde@zuyd.nl.

Accreditatie

De KNOV heeft deze scholing geaccrediteerd voor 4 punten (ID: 519944)  in categorie C.

Daarnaast is de scholing door de KNOV geaccrediteerd voor 4 punten in het deelregister Counseling Prenatale Screening in de categorie ‘Reflectie’.

Punten worden na de training ingeschreven in PE-online.