Academie Verloskunde Maastricht

MIO Young Professionals

Start datum
26-04-2024
Tijd
09:15 - 11:45
Kosten
€ 150
Coach/ counselor
40%
Beroepsbeoefenaar
30%
Innovator
30%

Ben jij nog niet zo lang geleden afgestudeerd als verloskundige aan de AVM? Wil je zo lang mogelijk fit, met energie en passie je verloskundig vak uit blijven oefenen? Inspireer elkaar dan tijdens een aantal begeleide intervisiesessies in een vaste (kleine) groep waarin je met gelijkgestemden ervaringen uitwisselt en leert.

Pas afgestudeerde verloskundigen ervaren hun eerste jaren als young professional als zeer veeleisend. Verloskundigen werken veel uren, soms ver van huis en vaak voor meerdere praktijken tegelijkertijd. Daarbij moeten je je als net afgestudeerd verloskundige vaak continue aanpassen aan de wisselende regels en afspraken op verschillende werkplekken. Dit wordt ook beschreven door Kool et al (2019).

Naast deze werkbelasting heb je als verloskundige ook een baan met veel verantwoordelijkheid.
Waar in andere landen een support system bestaat voor nieuw afgestudeerde verloskundigen, ontbreekt dit vooralsnog in Nederland.

De Academie Verloskunde Maastricht wil recent afgestudeerde verloskundigen een helpende hand bieden door een begeleide intervisiegroep op te starten. In deze groep voor young professionals krijg je de gelegenheid om je gelijken ontmoeten. Tijdens deze bijeenkomsten worden allerhande vraagstukken van jullie, op een coachende manier met elkaar besproken. Het doel van elke bijeenkomst is om elkaar te empoweren, waardoor je als verloskundige weerbaar wordt en stevig kunt ankeren in het verloskundig beroep. Weerbaarheid en stevigheid geven kracht en vertrouwen, waarmee de dreiging van overbelasting en burn-out op lange termijn, voorkomen kan worden.

Bron: Kool L, Feijen-de Jong EI, Schellevis FG, Jaarsma DADC. Perceived job demands and resources of newly qualified midwives working in primary care settings in The Netherlands. Midwifery. 2019 Feb;69:52-58. doi: 10.1016/j.midw.2018.10.012. Epub 2018 Oct 26. PMID: 30396160.

Doelstellingen

  • Je bent je bewust van je eigen onderliggende motivaties voor je manier van werken als verloskundige in de breedste zin van het woord.
  • Je ontwikkelt nieuwe inzichten die je zelf doen opbloeien in je professionele ontwikkeling.
  • Je ontwikkelt praktische vaardigheden om de nieuwe inzichten toe te passen in de praktijk.

Voor wie?

  • Recent (afgelopen 5 jaar) afgestudeerd als verloskundige aan de AVM.
  • Ook in het buitenland opgeleide verloskundigen zijn welkom.
     

Planning en organisatie

De intervisiebijeenkomsten vinden online plaats en zullen 2,5 uur duren. De deelnemers bereiden zich voor door a. vooraf een casus te beschrijven die betekenisvol was en b. door na de bijeenkomst op te schrijven welke nieuwe inzichten de intervisie heeft opgeleverd. Het online aspect maakt het mogelijk om met collega’s uit het hele land met elkaar in contact kunnen komen. Dit verhoogt de dimensie van anonimiteit, openheid en veiligheid. 

Data

De eerste bijeenkomst is op 26 april 2024; de andere 2 dagen worden in overleg met de groep op de eerste dag gepland (het is niet mogelijk voor afzonderlijke bijeenkomsten in te schrijven).

Kosten

Dit pakket wordt aangeboden voor € 150,-.

Er wordt per intervisiebijeenkomst 3 punten accreditatie aangevraagd in het kwaliteitsregister van de KNOV (totaal 9 punten voor de cyclus).