Academie Verloskunde Maastricht

Praktijkassistentes: miskraam en minder leven

Start datum
28-03-2023
Tijd
09:00 - 17:00
Plaats
De Rooi Pannen Eindhoven
Kosten
€ 235

Soms gaat een zwangerschap niet goed; een miskraam kan een erg verdrietige ervaring zijn voor (aanstaande) ouders. Meestal is er iets niet goed gegaan na de bevruchting of celdeling. U leert theorie, symptomen, triage en beleid bij een miskraam. Natuurlijk staan we stil bij wat uw rol als assistente hierin kan zijn.

Het voelen van kindsbewegingen is al vroeg in de zwangerschap een belangrijk en fijn gevoel voor de aanstaande moeder. Als de moeder later in de zwangerschap een afname vanbewegingen van haar kindje ervaart kan dat een signaal zijn, dat de conditie van het ongeboren kind minder goed wordt. Gebleken is dat perinatale sterfte, en dan vooral foetale sterfte, vooraf gegaan werd door een periode van afname van de kindsbewegingen. Bovendien is gebleken dat niet altijd adequaat werd gereageerd op dit signaal, door de aanstaande moeder of de hulpverleners. Het is heel erg moeilijk om hier vaste waarden aan te kunnen hangen. Waar moet u op letten en hoe legt u dat uit aan de aanstaande moeder?

Leer actief luisteren naar de cliënt

Tijdens elke assistentescholing behandelen we een communicatiethema. In deze cursus staat actief luisteren centraal. We zijn vaak heel actief aan het vertellen en vragen en op zoek naar een oplossing, maar het goed luisteren naar wat een cliënt vertelt, is minstens zo belangrijk om de juiste diagnose te kunnen stellen. U krijgt tips en adviezen om in te kunnen zetten in de dagelijkse praktijk.

Doelstellingen

Na de cursus:

  • bent u op de hoogte van de theorie rondom een miskraam
  • weet u welke symptomen bij een miskraam passen en kunt u naar aanleiding hiervan triage toepassen
  • bent u op de hoogte van het belang van kindsbewegingen voelen in de zwangerschap
  • weet u op welke wijze u kindsbewegingen uit kunt vragen bij de aanstaande moeder en kunt u uitleggen waar de aanstaande moeder op moet letten.

Voor wie?

De cursusdag is geschikt voor alle praktijkassistentes verloskunde, die naast hét visitekaartje van hun praktijk, nog meer willen betekenen voor de cliënten en hun inhoudelijke kennis willen verdiepen.